Salina: kappertjes, Malvasia en Il Postino

Salina is de groenste van de Eolische eilanden en je komt er met de aliscafo vanaf Milazzo of de traghetto vanaf Napoli. Vanaf het haventje van Santa Marina kun je een taxi nemen, een scooter huren of , zoals wij, de bus pakken. De blauwe busjes rijden volgens een frequent schema en komen bijna overal. Prima te doen dus!

Casa Arturo

Wij slapen op een bijzondere plek: het witte huis Casa Arturo in de baai van Punta Scario. Vroeger waren hier veel vissershuisjes maar inmiddels is Arturo het enige overgebleven huisje.

Arturo is een typisch Eolisch huis. De inrichting is simpel (verwacht geen bubbelbad of afwasmachine) maar het panoramische terras is wat ons betreft de grootste luxe die je je kunt wensen. Hier kun je heerlijk ontbijten, lunchen en natuurlijk een glaasje Malvasia drinken tijdens de zonsondergang.

Beneden in de baai kun je heerlijk zwemmen. Je moet wel even rekening houden met de zwarte lava stenen. Voor 3,50 euro kun je een opblaasbare matras huren. Handig want je kunt zowel in het water als op het strand op chillen!

Wij zitten vlakbij het dorpje Malfa met haar witte huisjes en smalle straatjes. Hier vind je alles wat je nodig hebt: een viswinkel, een supermarktje en een pasticceria met heerlijke zoetigheden.

Beneden in het haventje kun je s’ochtends verse vis kopen vanaf de boot van Pasquale.

Il Postino

7 kilometer van Malfa ligt Pollara, decor van de beroemde film Il Postino van Massimo Troisi e Michael Radford. De film werd opgenomen in 1994 en is gebaseerd op het boek van de Chileense schrijver Antonio Skármeta. Je kunt er per bus komen. We herkennen het strandje maar het beroemde oranje huis is onvindbaar. In de zomer wordt hier iedere avond de film geprojecteerd.

Malvasia

Je kunt niet op Salina zijn geweest zonder een Malvasia te hebben geproefd. Deze van nature zoete desertwijn wordt op verschillende plekken op Salina verbouwd. Wij namen een kijkje bij azienda agricola Virgona. In de jaren 60 begon “nonno” Enrico met het verbouwen van wijn, kappertjes en verse groenten op zo’n 7 hectare grond.

Sinds 2003 hebben ze hun eigen merk en produceren ze (op kleine schaal) Salina Bianco, Malvasia, een vino spumante, kappertjes, sauzen en zelfs twee soorten bier. Tip: ze versturen ook naar het buitenland!

Kortom, Salina heeft veel te bieden. Gastronomie, natuur, cultuur, zee en vooral: ontspanning voor iedereen!

Kijk voor meer informatie op: intoSicily

©photos Andrea Margelli

©intoSicily all Rights Reserved