Het (luxe) kluizenaars-verblijf Eremo Sant’Emilia

Het woord eremo komt uit het Grieks en betekent “eenzaam” of “verlaten” en werd gebruikt voor kluizenaarsverblijven waar men zich terugtrok, ver weg van de buitenwereld. Toen Eremo Sant’Emilia werd gebouwd op de hellingen van de Etna aan het einde van de 17e eeuw was dit zeker het geval. Er waren nog geen wegen en je kon er uitsluitend per ezel of , als je wat rijker was, te paard komen.

De familie Di Bella

Sinds het begin van de 19e eeuw is het landgoed in handen van de familie van Francesco Di Bella. Inmiddels kun je bijna met de auto tot aan de villa komen. En toch is de spirituele, teruggetrokken sfeer nog steeds in tact. Zodra je het terrein oprijdt voel je je ontspannen. De villa wordt omringd door 12 hectaren wijngaard, als een kabbelende groene zee. Vlakbij ligt het schattige dorpje Trecastagni. Catania ligt op zo’n 40 minuten rijden.

De familie Di Bella renoveerde de eremo door de jaren heen maar altijd met respect voor de originele stijl en functie van het gebouw. In eerste instantie werd het gebruikt als buitenverblijf voor familiebijeenkomsten en feesten. Sinds 2013 verhuren ze de villa ook aan toeristen. Er is plek voor 16 gasten.

Etna D.O.C

Francesco ontvangt ons met open armen en begint enthousiast te vertellen over het terrein. Hij is landbouwkundige en dus nauw betrokken bij de Etna D.O.C die (op kleine schaal) op het terrein wordt geproduceerd. De Etna zelf ligt op een paar kilometer afstand flink te roken. Vooral s’avonds een extra bijzonder spektakel voor de gasten van Eremo, die, als ze geluk hebben, vanuit de tuin de rode lava kunnen zien stromen.

De vulkaan, door de Sicilianen ook wel a muntagnagenoemd, heeft een sterke invloed op de planten en vruchten die op haar hellingen groeien. Zo heeft de Etna Rosso D.O.C van verschillende producenten rondom de Etna inmiddels meerde prijzen gewonnen op wijnfestivals zoals Vinitaly.

Panoramisch zwembad

En waar kun je zo’n lekker wijntje nou beter drinken dan aan de rand van een panoramisch zwembad met uitzicht op de golf van Catania? Francesco zorgt altijd dat er een paar flesjes koel liggen voor zijn gasten. Er is zelfs de mogelijkheid om, op aanvraag, een cocktail service aan het zwembad te krijgen.

Extra leuke bijkomstigheid: eind september, begin oktober is er de vendemmia , de druivenoogst. Francesco organiseert dan educatieve dagen waar schoolklassen komen helpen met plukken en stampen. Maar ook de gasten mogen, als ze willen, meehelpen. De perfecte vakantie voor wie rust zoekt, maar ook graag de eeuwen oude Siciliaanse tradities wil leren kennen!

Kijk voor meer informatie op: intoSicily

©photos Andrea Margelli

©intoSicily all Rights Reserved