Het echte Siciliaanse leven in Aci Trezza

Het Siciliaanse vissersdorpje Aci Trezza is beroemd om meerdere redenen: om de enorme zwarte rotsen die de cycloop Polyphemos ooit naar Odysseus zou hebben gesmeten, als inspiratiebron van het beroemde boek I Malavoglia van Verga en daarna als decor van de verfilming van Visconti, La Terra Trema, die inwoners van het dorpje als acteurs gebruikte. Een bezoekje waard dus.

Alfio en Maria

We overnachten in Casa Cycas, het huis met misschien wel het beste uitzicht van Aci Trezza: recht voor de cycloop rotsen. Alfio en Maria ontvangen ons hartelijk met een schaal fruit en een fles prosecco. Ze vertellen gepassioneerd over hun villa, die begin vorige eeuw in liberty stijl is gebouwd. Zelf wonen ze beneden. Van het terras hebben ze een overdekte veranda gemaakt waardoor je het hele jaar van het prachtige uitzicht kunt genieten.

Casa Cycas

Het fijne van Casa Cycas is dat je zo de zee in kunt plonsen. Je hoeft alleen een klein straatje over te steken en de zwarte lava rotsen te trotseren, maar ook daar hebben de Sicilianen wat op gevonden: la passerella. Een houten vlonder met een trappetje dat de zee in loopt. Er zijn er twee voor Casa Cycas. Een “openbare” en een onderdeel van een lido, waar je ook zonnebedjes en parasols kunt huren.

Casa Cycas bevindt zich op de eerste verdieping van de villa en heeft plek voor 4 personen. Er zijn twee slaapkamers, een klein keukentje en een ruime badkamer. De airconditioning en Wifi zijn welkome extra’s, maar vooral de liberty stijl van het huis maakt de ervaring compleet. Er zijn verschillende plekken om te relaxen, zoals het terrasje achter het huis. En een plek om buiten te eten.

Aci Trezza

En dan is er nog het dorpje Aci Trezza, een levendig vissersdorpje. Verwacht geen pittoreske sfeer. Hier komen de Sicilianen zelf om van de zee te genieten en te pronken op de promenade. Dit zorgt, vooral op zondag, voor veel auto’s en drukte, maar ook voor spektakel. Naast de oude vissersbootjes die, net als in het boek van Verga, nog steeds door de vissers met mankracht op het strandje van de haven worden getrokken, liggen moderne bootjes en enkele grote kotters. In het dorp wordt getrouwd, gekaart en gediscussieerd. Dit is het echte Sicilië.

Je kunt er het huisje van de familie Malavoglia uit het boek van Verga bezoeken (Casa del Nespolo). Een kaartje kost 1,50 euro en je krijgt er een rondleiding bij. Qua eten is er genoeg keuze: er zijn tientallen restaurants aan de haven (wij aten bij I Malavoglia) Bovendien raden we je aan brood en calzone te halen bij Michele, een piepkleine panificio in een achterafstraatje van Aci Trezza

Kijk voor meer informatie op: intoSicily

©photos Andrea Margelli

©intoSicily all Rights Reserved