Een dag in het Griekse Siracusa

Archimedes werd er geboren en Plato verbleef er. Siracusa ademde (en ademt nog steeds) Griekse beschaving. Struinend door de kleine straatjes van Ortigia, genieten van een Grieks spektakel en proevend van de Syracusaanse keuken: Griekenland is nooit ver weg. Maar ook de Romeinen, Arabieren, Byzantijnen en Genuezen lieten er hun stempel achter. En vandaag? Vandaag zijn wij er!

Toen een groepje Grieken uit Korinthe in de 8e eeuw voor Christus aan wal kwam op Siciliƫ wisten ze het zeker: dit was de perfecte plek om een stad te stichten. De Griekse kolonie bloeide snel op en werd, na Athene, de belangrijkste stad van de Griekse beschaving. Dit is zichtbaar to op de dag van vandaag: de Duomo van Siracusa is gebouwd op de fundamenten van de Griekse tempel. Dit kan je mooi zien aan de Korinthische zuilen, zowel aan de binnenkant als de buitenkant van de kerk. Een unieke samensmelting van cultuur en architectuur!

Deze Duomo bevindt zich in Ortigia, het levendige historische stadscentrum, gebouwd op een eiland en verbonden met het moderne Siracusa doormiddel van een brug. Een heerlijke buurt om door heen te struinen, met haar smalle straatjes, prachtige pleinen en stads strandjes waar je even een frisse duik kunt nemen.

Als de avond valt verplaatsen we ons naar de buurt rondom de Griekse tempel van Apollo, aan de rand van Ortigia. De talloze barretjes vol met studenten en de kleine restaurantjes zorgen voor een authentieke sfeer; een harmonieuze mix tussen vroeger en nu.


Want het inmiddels vrij toeristische Ortigia is s’avonds een stuk rustiger dan overdag. Geen hordes toeristen en vooral: heerlijk eten! Probeer eens een caponata, arancini alla seppia of pasta met gamberi en zee-egel!

En om deze dag in stijl af te sluiten besloten we een Griekse Komedie te gaan bekijken in het antieke theater van Siracusa, net buiten de stad. Het theater is gebouwd in de vijfde eeuw voor Christus en wordt in de zomermaanden nog steeds gebruikt als theater. Check voor het programma de website van Fondazione Inda.